Ett mobilt sprinklersystem som räddar liv

Q-Fog har sedan år 2007 levererat ursprungsmodellen av den mobila sprinklern som erbjudits som bas och dubbel. Det är marknadens mest effektiva brandskyddssystem mot dödsbränder. Drygt 2900 system har levererats av första modellen till Skandinavien och Nederländerna. Det är en automatisk och aktiv boendesprinkler som räddar liv, är kostnadseffektiv och fungerar i vilket rum som helst.

Nu finns nästa generation, Q-Fog 2.0, av mobila system med högtrycksdimma. Det går numera att beställa enheter med skydd för ett till fem rum vilket ger ett kostnadseffektivt och heltäckande brandskydd för upp till tre rum och kök inklusive hallen med en och samma enhet.

Den första modellen är byggt och testad av tredjepart enligt norska DSBs och Räddningsverkets vägledning ”Lätt monterbara automatiska släcksystem”. Version 2.0 är byggt för samma prestanda och testad enligt LPS1655

Q-Fog 2.0 Mobil sprinkler

Nästa generations brandskydd, nu med inbyggd batteribackup och kommunikationsmodul för tekniska och skarpa larm.

En basenhet kan utökas upp till fem munstycken för att te x skydda alla rum i en lägenhet på tre rum och kök.

Teknisk info

Kraftförsörjning

Stickpropp i vägguttag 110-230V

Batterier

3st 12V 28AH (bly-syra)

Detektering

Rök och värme

Driftstid

15 minuter

Skyddsarea/volym (verifierad yta/volym i tredjepartstest)

25 m² / 60 m³
per munstycke (i max 5 rum)

Vikt

65 kg (exkl. vatten och batt.)

Mått

Bredd 485 mm. Djup 300 mm
Höjd 2070 – 2450 mm

Släckvätska

120 liter vatten

Installation

Väggkontakt, tippskydd + detektor

Spara och skriv ut:

Vad är vattendimma?

En brand kräver tillgång till värme, syre och bränsle för att fortsätta brinna. Q-Fogs produkt hanterar effektivt dessa komponeter av en begynnade brand. Dimman har en unik förmåga att absorbera värme och vattenskadorna blir mycket begränsade. Även dolda bränder kan kontrolleras då vattendimman fyller hela den rumsvolym som skyddas inom ett par minuter. Släckprocessen består i huvudsak av dessa delar:

• Absorption av värmestrålning

• Nedkylning av gasen i området kring branden

• Nedkylning av bränsle och potentiella brandområden

• Kvävning, när dimman förångas trängs syret undan från brandhärden eftersom varje vattenmolekyl expanderar 1700 gånger sin storlek

När estetiken så kräver finns en snygg kåpa som tillval. Den kan även färganpassas vid behov.

En basenhetet kan förses med zon-ventiler som matar munstycken i angränsande rum. I varje rum som skall skyddas monteras en multidetektor i taket. Fem zoner är max antal per basenhet.

2.0 har inbyggd kommunikation som förmedlar tekniska och skarpa larm. Drar någon ur batteriladdarens strömförsörjning skickas larm efter 60 sekunder.

När estetiken så kräver finns en snygg kåpa som tillval. Den kan även färganpassas vid behov.

En basenhetet kan förses med zon-ventiler som matar munstycken i angränsande rum. I varje rum som skall skyddas monteras en multidetektor i taket. Fem zoner är max antal per basenhet.

2.0 har inbyggd kommunikation som förmedlar tekniska och skarpa larm. Drar någon ur batteriladdarens strömförsörjning skickas larm efter 60 sekunder.

Anpassas och installeras utifrån behov

I de fall som våra kunder önskar andra prestanda än de som standardutförandet ger har vi möjlighet att göra flera modifieringar, vilket gör mobil sprinkler lämplig för många olika miljöer.

I sitt orginalutförande är Q-Fogs portabla enhet perfekt anpassat för ett vanligt rum i en bostad, men vad händer om rummet som ska skyddas inte följer normen? Lågt i tak, avskärmande mellanväggar eller andra hinder… Inga problem! Vår modell 2.0 kan utrustas med individuellt styrda munstycken (max 5 st), dessa kan placeras för att ge optimalt skydd för i stort sett vilken typ av rum som helst. På detta sätt kan även flera rum skyddas var för sig med ett och samma grundsystem. 

Frågor & svar

Vår lösning är den mest effektiva när det kommer till att rädda liv i startbrandcellen. Även sängbränder kan sluta lyckligt tack vare vår tidiga detektion.

Eftersom systemet bygger på att vattendimma sprids ut räcker det oftast med en moppning och avtorkning av plana ytor samt vädring. Vid ett fåtal tillfällen har parkettgolv fått skador på ytskiktet.

En årlig service där ett funktionsprov utförs är rekommenderat minimum. Efter varje aktivering skall en översyn samt påfyllning av tanken ske.

Vi kan bygga enheter utan tank i de fall som anslutning till tappvatten önskas. För skydd av ett rum blir enhetens höjd endast 55 cm.
För fler zoner är höjden 80 cm på basenheten. Det kan fortfarande ge skydd till (upp till) fem rum.

Utförande   Pris ex moms
1 munst.      49000
2 munst.      65000
3 munst.      76500
4 munst.      88500
5 munst.      99000

Köp eller hyr?
Kontakta oss för mer information

Vi hjälper dig med den bästa och säkraste lösningen för brandskydd med minimal risk för skador på människor och egendom. Hör av er så berättar vi mer!

Fredrik Lindberg, VD

David Holm, Produktionsansvarig

Kontakt