Kommuner sätter stopp för ansluten vattensprinkler – hjälper Nollvisionen?

Artikel i Tjugofyra7Tjugofyra7 Enligt Gösta Holmstedt på Sprinklerfrämjandet finns risken att landets kommuner är på väg att skrota vattensprinkleranläggningar när kommunerna fokuserar på dricksvattnets kvalité (läs artikel i Tjugofyra7). Först ut med ett förbud och retroaktiva krav på egen vattenförsörjning är Mölndal men även Göteborg har infört kraftiga restriktioner för att i första hand säkerställa kvaliteten på dricksvattnet.

Effektivare aktiva brandskydd

Eftersom traditionell Boendesprinkler med vatten ej aktiveras av rök och majoriteten av dödsoffren i bostadsbränder dör av rökförgiftning kan problematiken med vattenförsörjningen förhoppningsvis leda till något gott. Det är dags att arbetet med MSBs Nollvision äntligen kommer någonvart. Det är främst grannar till den som blir innebränd/dör av rökförgiftning som en vattensprinkler eventuellt kan rädda. Dock uppges i ett examensarbete* från 2014 följande: “Av de som omkommer i bränder i flerbostadshus hittas en överväldigande majoritet, cirka 95 %, i startbrandcellen (Boverket, 2011)”. Om det inte är grannar som dör i bränder, hur många blir då räddade per år i Sverige om alla bostäder skulle få vattensprinkler installerad?

Lägre kostnader för vattenskador i samband med bränder

Andra fördelar med att skrota traditionell vattensprinkler är det faktum att vattenskador från vattensprinkler i bostäder orsakar enorma skador varje år. Detta mycket beroende på att det i Sverige byggs flerbostadshus med träkonstruktioner där vattensprinkler installeras efter gällande regelverk. Enligt ett föredrag på MSBs Förebyggarkonferens 2015 av Hans-Eric Zetterström, Brand- och riskingenjör på Länsförsäkringar finns två scenario vid t ex en torrkokning:

  • Trähuset brinner upp
  • Konstruktionen blir så vattenskadad att den måste rivas.

Installera vattendimma i bostäder

Skall Nollvisionen komma någonvart är det dags att agera med effektiva lösningar mot de riskgrupper** som bevisligen dör i bränder. Socialtjänst, hemtjänst med flera har ofta god kännedom om vilka dessa personer är. Att på bred front installera traditionell vattensprinkler för att rädda dessa är orealistiskt och en samhällsekonomisk katastrof. Punktinsatser kan göra bäst nytta där det behövs istället. Nästan nio av tio dödsbränder inträffar i bostäder***. Med mobil boendesprinkler kan 90% av vattenmängden sparas och dessutom göra en effektivare släckning genom att vattendimman med högt tryck fyller hela utrymmet. Räddningstjänsten har ej någon anledning att blötlägga huset. Liv räddas, pengar sparas och miljön skonas.


* Brandskydd i flerbostadshus – en utvärdering av tekniska brandskyddssystem
Erik Lundborg & Annie Martinsson
Department of Fire Safety Engineering
Lund University, Sweden 2014


** http://www.brandsakert.se/2013/0906/riskgrupper-s%C3%A4kras-med-samarbete

Publicerad 6 september 2013 i Brandsäkert

*** http://www.brandsakert.se/2012/0831/nollvision-praktiken

Publicerad 31 augusti 2012 i Brandsäkert

Dela artikeln

Relaterade artiklar