På Gardemoen den 27-28 april hålls i år den norska Brannvernkonferansen. Ett stort fokus ligger i år på brandsäkerhet i privatbostäder. Exempel på ämnen som tas upp:
Trygg hemma, illusion eller verklighet?
Från förslag till handling?
Utredningen ”NOU 2012:4 Trygg hjemme” pekade på bristfällig brandsäkerhet för utsatta grupper.
Har rapporten resulterat i ökad brandsäkerhet för brukare med kommunala omsorgstjänster i eget hem?
Diagnosen är ställd, har vi rätt medicin?
Utsatta grupper är överrepresenterade i dödsbrandsstatistiken. Vad gör samhället åt detta? Det är omsorgspersonalen som ofta möter brandfarliga beteenden hos dessa grupper.
Dödsbrandsutredning
Exempel från verkligheten och egenskaper hos bränder där riskgrupper inblandade. Hur använder du brandutredningsrapporter i det förebyggande arbetet?
Är vi fega?
Hur väl agerar räddningstjänsten när det gäller rapporter om brandfarliga beteenden eller brist på utrymningsförmåga hos personer i flerbostadshus?
Iskall eller brännhet vård i hemmet?
Vad gör hälso- och omsorgsvården för invånare som har brandfarligt beteende eller brist på utrymningsförmåga? Finns samverkan mellan tillsynsmyndigheter för brand och hälsa i praktiken och vad kan förbättra samarbetet? Leder regler och bestämmelser i praktiken till att rätt åtgärder sätts in?
Hemmet har blivit det nya vårdhemmet
Har hälso- och sjukvården skyldighet att överväga brandsäkerheten och utrymningskapaciteten, när det beslutas att brukaren kan fortsätta att bo hemma? Vad är kriterierna för att en person inte kan stanna hemma längre? Vad händer om den personen inte vill och inte har en vårdnadshavare? Är den så kallade välfärdsteknologin tillgänglig för alla och det kommer den att rädda liv när det brinner?
Läs mer om konferensen här! (norsk sida)