Vår mission:
Färre ska dö i bränder
Q-Fog i Nora ABs målsättning är att leda utvecklingen inom förlåtande system som skall förhindra dödsbränder genom att producera innovativa, kostnadseffektiva och högkvalitativa brandskyddssystem. Fokus hos våra brandskydd ligger i att de ska vara lättinstallerade och flyttbara för att kunna brukas, och återbrukas, i olika miljöer. Vi utvecklar i första hand produkter anpassade för boendemiljöer med riskutsatta individer där det finns ett glappmellan byggreglernas krav på självständig utrymning från bostäder och rätten till stödinsatser som möjliggör kvarboende enligt socialtjänstlagen
Förhöjd riskbild och begränsad förmåga till egen utrymning innebär att automatiskt och rökaktiverat brandskydd är ett måste om hemmiljön skall vara en säker plats. Räddningstjänsten hinner tyvärr normalt inte fram i tid för att rädda människor i startbrandcellen.
Kontor och produktion i Nora, Bergslagens pärla.
Q-Fogs verksamhet grundades år 2006 med rötter i försvarsindustrin och sedan starten varit har fokus legat på utveckling, produktion och marknadsföring av våra unika och patenterade brandskyddssystem. Idag återfinns våra kunder främst i de nordiska länderna och Nederländerna. Marknadsintroduktion pågår även i andra länder. Våra produkter har väckt stort internationellt intresse då bostadsbränder är ett globalt problem vilket kan ge framtida exportmöjligheter. Vår 2.0 version klarar elanslutning från 110V till 230V.
Bolaget ägs av 12 ägare med gedigen erfarenhet inom brandskyddssystem som fungerar som rådgivare.
Bolagets styrelse består av:
Larry Svensson, styrelseordförande
Fredrik Lindberg, vd och ledamot
Torbjörn Lindström, grundare och suppleant
Läs mer om Q-Fog från andra källor
Marcus Runefors och Dan Madsen från Brandsektionen på LTH
”- Baserat på de utförda experimenten kan den totala effektiviteten hos det detektoraktiverade vattendimmasystemet förväntas vara högre än traditionellt sprinklersystem för bränder i det skyddade området..”
InnoMera, tester av prototyp inom LSS (Region Örebro)
”– I framtiden kommer flera personer med funktionsnedsättningar bo i egna privata bostäder. Ansvaret för brandskyddet behöver därför ses över, så att vi tillsammans kan förhindra bostadsbränder, menar Annette Gustafsson, testbäddsledare från Örebro kommun.”
Olycksundersökning efter sängbrand, (Räddningstjänsten Jönköping)
”– När personalen efter ca 2 minuter kommer in i lägenheten glöder det fortfarande i täcket som
ligger in mot väggen, det är inga synliga lågor men en liten glödbrand. Q- fogen har på dessa två
minuter slagit ner branden men inte hunnit släcka den helt.
Om det inte hade funnits någon Q-fog, finns stor risk för att personen skulle fått betydande
brännskador, det förelåg även en risk för att personalen inte hade kunnat ta sig in i lägenheten utan
fått vänta på räddningstjänsten. Det går då inte att utesluta att det då funnits risk för att
lägenhetsinnehavaren inte hade överlevt.
Både lägenhetsinnehavaren och personalen är övertygad om, att utan Q-fogen hade detta inte slutat
lyckligt.”
Telenta
”Sedan 2010 har vi på Telenta installerat en femtedel av de totalt ca 2500 enheter som finns idag. Q-fog är en svensk innovation och ett smart alternativ till alla typer av traditionella vattensprinklers.”
Inkubera
”Q-Fog är ett företag med stor potential men med små resurser. Via Inkubera slussades företaget in i projektet Växtzon och fick hjälp att öka takten i några viktiga utvecklingsprojekt.”
Firesafe
”Vi har installerat Q-Fog hos en kund. Släcksystemet är speciellt framtagen för att kunna erbjuda ett förstärkt brandskydd som är tillförlitligt, enkelt och kostnadseffektivt. Enheten behöver ingen fast installation utan kan enkelt flyttas till annan plats när så önskas.”