Varje år omkommer cirka 80 personer i bostadsbränder i Sverige, och en stor del av dem tillhör samhällets mest sårbara grupper – äldre, personer med funktionsnedsättningar och andra med begränsad förmåga att upptäcka och utrymma vid en brand. Trots detta saknas tydliga riktlinjer kring vem som bär ansvaret för riskutsattas brandskydd i hemmet.
Kan en standard hjälpa till att ge riskutsatta det brandskydd de förtjänar?
Många av de personer som löper störst risk att omkomma i en brand, bor kvar i sina hem med stöd av hemtjänst och andra insatser. Brandskyddet i deras bostäder är ofta bristfälligt, och ansvarsfrågan – vem som bör säkerställa deras trygghet – är otydlig. Att installera ett fast sprinklersystem i varje hem är inte alltid realistiskt, men mobila sprinklersystem erbjuder ett praktiskt och kostnadseffektivt alternativ.
För att skapa en enhetlig standard och se över behovet av ett regelverk anordnade Brandskyddsföreningen en workshop med branschaktörer, experter och samhällsrepresentanter.
“Att installera ett komplett boendesprinklersystem är ofta inte ett genomförbart alternativ av praktiska och ekonomiska skäl. Ett enklare och mer kostnadseffektivt alternativ är mobila sprinklersystem, som förespråkas av både kommuner, räddningstjänster eller brandkonsulter”, skriver Brandskyddsföreningen.
Vår VD på Q-Fog, Fredrik Lindberg, deltog för att bidra med insikter och erfarenheter från vårt arbete med mobila sprinklersystem.
Mobila sprinklersystem – en konkret lösning
Mobila sprinklersystem fungerar genom att automatiskt aktiveras vid rök- eller brandutveckling och på så sätt kväva branden i ett tidigt skede. Detta kan vara skillnaden mellan liv och död för den som inte har möjlighet att själv ta sig till en säker plats.
Under workshopen diskuterades flera viktiga frågor, bland annat:
- Hur kan vi säkerställa att fler i riskgrupper får tillgång till mobila sprinklersystem?
- Vilka regler och riktlinjer behöver komma på plats för att möjliggöra detta?
Q-Fogs roll i utvecklingen av brandskydd
På Q-Fog ser vi brandskydd i hemmet som en rättighet. Vi arbetar aktivt för att mobila sprinklersystem ska bli en etablerad del av brandskyddet i Sverige och att fler ska få tillgång till trygghet i sina hem. Vi fortsätter driva frågan framåt och välkomnar alla som vill vara med och påverka.
Vill du veta mer om hur vi arbetar för att förbättra brandsäkerheten? Kontakta oss.
